Алексей Зелов

Връщат на прокуратурата делото срещу бившия зам. кмет на Плевен

Иван Първанов - четвъртък, 06-10-2016 - 13:06

Великотърновският апелативен съд върна на прокуратурата делото по случая с бившия зам. кмет на община Плевен, Алексей Зелов. През февруари 2015 г. окръжният съд в Плевен призна подсъдимият за невинен по повдигнатото му обвинение затова, че в качеството му на длъжностно лице е поискал и получил в кабинета си дар, парична сума в размер на 4000 лв. от преставител на частна фирма. След подадения протест от държавното обвинение, апелативният съд във Велико Търново е отменил присъдата на първата инстанция, признал е подсъдимия за виновен и го осъжда на 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим на изтърпяване и 8000 лв. глоба, която да изплати в полза на държавата.

Срещу решението на апелативния съд са подадени едновременно касационна жалба от подсъдимия и протест от страна на апелативна прокуратура. На 7 юни 2016 г. ВКС с решение връща делото за ново разглеждане от нов състав на търновската апелация. При извършената повторна проверка съдът е констатирал, че в хода на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, което е довело до ограничаване правата на обвиняемия на защита. Поради това Великотърновският апелативен съд отменя присъдата, постановена от окръжен съд Плевен и връща делото за ново разглежзане на Софийска градска прокуратура.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.