Чипът на човешката безотговорност

Иван Тропанкев - вторник, 28-11-2017 - 18:47

Очевидно безотговорността по пътищата на страната ни е безгранична. Няма как да си обясним защо само в рамките на няколко часа ще се получат 15-20 сигнала за фалшиви закъсвания и задръствания с коли. По същото време два тира запушиха за часове ключовите магистрали “Хемус” и “Тракия”. На единия шофьорът заспал, на другия-гумите били изтъркани като галоши. Малоумни изпреварвания взеха десетина човешки жертви преди седмица на прав участък край село Микре. Трагедиите в семействата и близките на загиналите са неоценими, а загубите от материалния ресурс, хвърлян за спасяването на хората, плащат всички данъкоплатци.

Така че колкото и драстични мерки да се приемат, без да се промени “чипа”, както казваше царят, няма да има промяна и жертвите ще нарастват всяка година. Разбира се, това не означава, че тези, които си мислят, че могат да си позволят всичко и да избегнат наказанието, трябва да се оставят да правят каквото си наумят. Напротив, законът трябва да се прилага в цялата строгост, като се запушат всички възможни вратички за измъкване. Това обаче няма как да стане, ако едните ги хващат, други ги обвиняват, а трети ги пускат. Ако съдебната система има нужда от реформа, това трябва да се реформира.

След всяка пътна трагедия, както и след всеки първи сняг, винаги има обвинения. Обикновено те са взаимни. От това полза има само, ако се вземат разумни решения и се ограничат възможностите за безумства. За това не бива да се жалят средства. Шофьорите убийци и рецидивисти, не бива да бъдат допускани отново зад волана. Тези, които се шегуват по телефона, трябва да знаят, че ще бъдат заловени и ще получат подобаващо наказание. Същото трябва да очакват и онези държавни чиновници, които са допуснали възможността пътни произшествия.

Всъщност от години се повтаря едно и също. Това, което се вижда ясно, е че добрата инфраструктура е само условие, но не е най-важното за избягването на инциденти по пътищата. И че битът и душевността също са грижа на всички. И там се отглежда отговорността. Тя няма как да се появи от само себе си.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.