Строителният министър Лиляна Павлова и шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров направиха последна проверка преди пускането на ремонтираните мостове по автомагистрала „Хемус”.
СНИМКА АВТОРЪТ

2 тапи по-малко на „Хемус”

ВАСИЛ НАНЧЕВ - четвъртък, 03-11-2016 - 14:05

От днес ще има 2 тапи по-малко по автомагистрала „Хемус” откъм София. Това става възможно след като днес от края на работния ден ще бъдат пуснати за движение платната за движение към Варна на ремонтираните виадукти „Елешница” и двата моста при 41-и км на аутобана. Последна проверка на двете съоръжения направиха строителния министър Лиляна Павлова и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров.

Съоръжението по график трябваше да бъдат пуснати в края на ноември, но заради хубавото време в последните месеци ремонтите по тях завършиха предсрочно. „На първия виадукт, който е най-близкото до столицата голямо съоръжение на магистралата 3 от гредите са подменени с нови метални, а други 3 са укрепени”, съобщи шефът на АПИ инж. Лазаров. „През зимата ще продължат да се ремонтират тунелите „Ечемишка” и „Витиня”, добави той.

Строителният министър Лиляна Павлова каза, че при ремонтите на виадуктите са спазени всички съвременни стандарти за пътна безопасност. „Поставени са нови двойни еластични огради, предотвратяващи излизането на превозните средства от платното. Тротоарните конзоли са направени по нова технология и се намаляват рисковете парчета от тях да падат под моста”, обясни тя и добави, че инвестицията за ремонта на виадуктите е 15 млн. лв.

Министърът каза, че е свършила ерата на кърпенето на дупките. Според нея така се хвърлят пари на вятъра. ”Минаваме на преасфалтиране на пътищата. Основният ни приоритет остава пътната безопасност и рехабилитацията мостовете и тунелите, а също и на шосетата в Северна България”, поясни Павлова.

Тя припомни още, че заради ремонтите на тунелите през зимата ще има сериозни ограничения на трафика та тежкотоварни камиони по западния край на автомагистрала „Хемус”. „При снеговалеж на тировете няма да бъде разрешено да преминава по автомагистрала „Хемус”, а да ползват обходните маршрути, основно през Искърското дефиле. Леките коли също ще бъдат, но само докато се почисти пътят или ще могат да ползват старото първокласно шосе през прохода „Витиня”, добави министърът.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.