Стотина са офертите за скъпи къщи в селата във Велико-търновска област.
СНИМКА МОНИТОР
Около Старата столица

Задава се втора британска вълна

Иван Първанов - понеделник, 04-07-2016 - 10:20

Албионците търсят имоти с помощта на свои сънародници, заселили се у нас


Само няколко дни след Брекзита англичани започват вече да се оглеждат за закупуване на имоти в Търновско. Този път обаче търсенето те извършват не чрез агенциите, а с посредничеството на своите сънародници, вече притежаващи къщи по селата.
Кметове по селата са били разпитвани
от вече заселилите се в тях преди години британци дали има някоя къщичка на сметка за техни приятели и роднини, които искали да се преместят от Острова в България. Според дилъри в агенциите за недвижими имоти във Велико Търново след референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз било напълно възможно да се наблюдава втора вълна на приток на албионци у нас след този преди десетина години. Този път обаче вълната ще бъде по-слаба и ще обхване главно богати английски бизнесмени на които излизането на родината им от Евросъюза ще попречи на бизнеса. При първата вълна от 2005-2006 г. Великобритания изплащаше определена сума на всеки свой гражданин, закупил имот и решил да живее извън страната и това даде възможност много британски пенсионери да напуснат Острова и да се заселят в България. Експерти от имотния бранш обаче твърдят обаче, че този път такава финансова помощ едва ли ще има, което означава, че пенсионери, безработни и социално слаби британци няма как да напуснат страната. По данни на сайтовете за имоти в момента в планинските общини на Великотърновска област има стотина оферти
за къщи на цена до €20 000.Именно този сегмент от па-зара на селските имоти у нас бе най-търсен от албионците по времето на първата въл-на от преди 10 г. Най-много са предложенията за сравнително евтини къщи в ра-йона на Елена - около 70, сочи още статистиката. 8 от офертите са за най-големите „сиромаси” от Острова и са на ниво до €500. Най-евтино за €2000 се продава къща с гредоред, площ от 42 квадрата, разположена в двор от 0,7 дка. Стотина са и офертите в областта за къщи над €100 000, които биха заинтересували по-заможните британци. За една от тях се искат половин милион евро.

 

Брокери припомнят, че в града купувачи са основно върнелите се от чужбина.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гурбетчии в Англия си купуват жилища в града

ДИАНА ВАРНИКОВА
Пазарджиклии и хора от околните села и градчета, които живеят и работят във Великобритания, масово инвестират припечеленото от тях в апартаменти или къщи в областния град. Това споделиха местни брокери, които вече са реализирали няколко сделки с гурбетчии, решили да използват парите си за сигурна инвестиция.
Кандидатите да се сдобият с жилище или друг недвижим имот - магазин или офис, са успели навреме да обърнат паундите си в левове и така да спестят от падането на английската парична единица вследствие на Брекзита. Купувачите са предимно млади семейства, които са напуснали преди 3-4 години страната ни, за да търсят по-добро заплащане, но сега след референдума се колебаят дали да останат на Острова заради срива, или да се върнат в родината и тук да търсят прехрана. Младежи, заети в строителството, също обмислят да поостанат още 4-5 месеца и след това да се върнат в България, защото след новината, че Великобритания ще излезе от ЕС, възнагражденията драстично са спаднали, оплакват се наетите.
В агенциите за недвижими имоти в региона почти няма нови сделки с англичани, най-вероятно се ослушват дали да инвестират парите си в имот в България, предполагат брокери.

 
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.