Ваксините срещу хепатит А са ефективна предпазна мярка срещу заболяването.
Снимка Булфото

71 деца в Раковски заразени с хепатит А

Агенция Монитор - събота, 25-11-2017 - 11:22

71 от общо 89 случаи на хепатит А в ромската махала на град Раковски са при деца на възраст от 1 до 14 години. Това съобщиха от Регионална здравна инспекция – Пловдив.

20 са заразените деца от 1 до 4 години, а 43 - на възраст от 5 до 9 години. 8 са случаите на хепатит при деца от 10 до 14-годишна възраст. Останалите 18 от общо 89 заразени с хепатит А са на възраст от 20 до 59 години.

От Регионалната здравна инспекция съобщиха още, че 43 от случаите са открити в организирани колективи – 34 от тях са в ОУ „Христо Смирненски“, 2 - в ОУ „Христо Ботев“, в ДГ с яслена група „Щастливо детство“ – 1 случай, и в ДГ с ЯГ „Иглика“ – 6 случая.

Разпределени по пол, общо 46 от заразените са жени, а останалите 43 – мъже.

Всеки хоспитализиран в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив с диагноза „вирусен хепатит“ се проучва своевременно от служителите на Регионалната здравна инспекция. Незабавно се уведомяват общопрактикуващите лекари и организираните колективи – детски градини и училища, за активно наблюдение и изследване на контактните с носителя на заболяването.

Служители на отдел „Противоепидемичен контрол“ извършват многократни проверки в училищата и детските градини в Раковски, като същевременно се оказва методична помощ за изпълнение на въведения дезинфекционен режим.

Първите случаи на хепатит А в град Раковски са от 16 август.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.