Майка, убийца на новородено, няма да влиза в затвора

Божидар Събев - четвъртък, 08-02-2018 - 14:20

Невена Тенева, която уби новороденото си трето дете като го остави да измръзне в снега, няма да лежи в затвора. Това реши Хасковският окръжен съд за кошмарната майка от димитровградското село Сталево. Окръжните магистрати измениха 2-годишното ефективно наказание на Тенева в условно с изпитателен срок от 5 г. Решението им е окончателно.

Натежали показанията на психоложката в общинския Център за обществена подкрепа-Димитровград. Тя свидетелствала, че Невена се променила коренно. Напуснала жилището на майка й, започнала работа и изградила отново родителска връзка с двете си живи деца.

"Това налага присъдата да се измени, като изпълнението на наказанието бъде отложено за изпитателен срок от 5 години, който максимално продължителен и относително дълъг период от време ще даде възможност на подсъдимата да преосмисли както деянието, така и най-вече поведението си за в бъдеще“, пише в решението на хасковските магистрати.

Случаят бе разкрит в нощта на 27 януари 2016 г.. Тогава пред къщурката на улица „Райко Даскалов“ №7 в димитровградското с. Сталево, където живееше Невена, се изсипаха 3 полицейски коли от районното управление и мобилна криминална лаборатория. Първоначално Невена отричаше изобщо да е раждала. На път към Хасково за медицински преглед тя направи шокиращи признания. Родила момиченце в стаята, където са спели другите й две деца. Изнесла голото бебе на студа. Щом кърмачето починало, сложило телцето му в чувал и го оставало върху дървата, без дори да го погребе.

През октомври м.г. делото срещу Невена Тенева се гледа по съкратеното производство в Димитровградския районен съд. Майката призна изцяло фактите в обвинителния акт. Така първо избягна максималното наказание от 3 години затвор а в последствие отърва и решетките.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.