Психологът Дафина Йотова разяснява на ученици проблемвите на хранителните разстройства
Монитор
60 000 у нас с хранителни разстройства

5% от девойките страдат от анорексия

Монитор - сряда, 22-11-2017 - 17:52

60 000 души у нас страдат от хранителни разстройства, сочи неофициалната статистика. Анонимно социологическо изследване сред учениците между 13 и 19 години показва, че 5% от девойките са с анорексия. Изследването е представително за гр. София. Трудно могат да бъдат обхванати тези пациенти, тъй като голяма част от тях крият своето страдание.

В България пациентите с поднормено тегло се лекуват в болница и реално няма все още адекватна доболнична помощ за тези пациенти. Това е причината да се осъществи проект за информиране и превенция на риска от хранителни разстройства сред юношите и девойките, каза психологът Дафина Йотова от медицински център „Невромед“. Екипът на центъра е работил под супервизията на световноизвестния експерт в областта д-р Рикардо Дале Граве. Той е автор на нова за нашата страна високоинтензивна програма за лечение на тежки хранителни разстройства, базирана на когнитивно-поведенческата психотерапия. По тази програма българските лекари са работили и със съдействието на норвежки партньори от градовете Осло и Берген.

„Много важно е обществото, младежите, родителите и възрастните, страдащи от това нарушение, да преодолеят стигмата на хранителните разстройства“, казват специалистите. Според лекари срамът от заболяването е честа причина за отхвърляне на диагнозата или смущение и нерешителност да се потърси специализирана помощ. Засегнатите често отказват да приемат, че има някакъв проблем, а подценяването му може да се окаже фатално. Всъщност различните видове хранителни нарушения са болести като всяка друга. Те са лечими, стига да се предприемат адекватни мерки.

Хранително разстройство е общо наименование, под което се крие мигриране между няколко диагнози - от анорексия до булимия или друг вид нарушение. В последно време се регистрира спадането на възрастта, в която може да се появи хранително разстройство.

Анорексия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително разстройство, което се характеризира с това, че човек се подлага на гладуване и постига значима загуба на тегло. Това заболяване показва един от най-високите проценти смъртност спрямо всички останали психично-здравни състояния. Анорексия нервоза обикновено започва в ранно или късно юношество.

Булимия нервоза е сериозно, потенциално животозастрашаващо хранително нарушение, което се характеризира с цикъл на безконтролно преяждане и компенсаторни поведения като самопредизвикано повръщане, извършено, за да отмени или компенсира ефектите на преяждането. Тя често е свързана със симптоми на депресия и промени в социалното адаптиране. Орторексия нервоза започва като едно невинно намерение да се яде по-здравословно, но орторексиците стават фиксирани върху качеството и чистотата на храната. Тя води до социална изолация и строги ограничения, които ограбват техният живот.

Мегарексията е малко известно хранително разстройство, обратното на анорексия и булимия, т.е. склонност към преяждане с цел натрупване на телесна маса. В тази посока и е едно от по-малко известните хранителни разстройства Хиперфагията (или полифагията) представлява сериозно хранително нарушение, дефинирано като неконтролируемо, неустоимо системно преяждане, което в повечето случаи не е провокирано от глад. Последните статистически данни сочат, че шест процента от мъжете, които се занимават с бодибилдинг програми, страдат от мегарексия.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.