До края на април

Инспектори на хайка за язовири фантоми

Васил Нанчев - неделя, 11-03-2018 - 20:00

Най-много са в Хасковско, подозират, че са около 300 на брой

Инспектори от Държавната агенция по метрология (ДАМТН) тръгват на хайка за „забравени” язовири, които към момента реално са фантоми – хем съществуват из територията на страната, хем не фигурират в никакви списъци, научи „Монитор”. От агенцията са си поставили срок до края на следващия месец да открият всички такива водоеми, които реално в повечето случаи са малки и отдавна не се използват. Въпреки това обаче може да представляват потенциална заплаха.

По последни данни на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) водоемите в страната са 5700. Според зам.-председателя на ведомството ген. Кирил Войнов точната цифра ще стане известна на 30 април.

„До тогава ще може да се говори за неустановени съоръжения. През миналата седмица например в област Кюстендил установихме водоеми, за които никой не знаеше нищо”, каза той за „Монитор”. Според него най-вероятно подобни „забравени” водохранилища са най-много на територията на Хасковска област. „Става въпрос основно за малки язовири, но всички трябва да се водят на отчет и контрол в агенцията”, допълни той и прогнозира, че има шанс общият брой на язовирите в страната да надхвърли 6000. Това означава, че според изчисленията своеобразните водоеми-фантоми може да са около 300 на брой и нагоре.

Още от началото на тази седмица започват усилени проверки в област Хасково, където освен за състоянието на язовирните стени на известните водоеми ще се издирват и нерегистрирани.

 

Подробности четете в хартиеното издание на "Монитор"!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.