Парламентът подкрепи приоритетите ни за БГ председателството

Тихомира Михайлова - петък, 01-12-2017 - 11:37

Парламентът подкрепи приоритети ни за БГ председателството на ЕС. Депутатите гласуваха принципна позицията, която беше подкрепена от 154 от народните представители, а 15 бяха въздържали се. В нея е записано, че председателството е възможност България да засили ролята си в определянето на дневния ред на Съюза, а една от важните задачи е България да се представи в положителна светлина като конструктивен посредник. Предлага се при окончателното приемане на програмата с приоритетите да се взимат предвид и следните теми –бюджета и кохезионната политика, отбраната и сигурността, образованието, развитието на регионалното сътрудничество и конкурентоспособността.

Министрите пък се задължават редовно да информират ресорните комисии в Народното събрание за реалното изпълнение на приоритетите, а самата програма да бъде представена пред парламента, след като бъде приета от Министерския съвет.  

ДПС имаха свой проект на решение, тъй като искаха в него изрично да има изречение за застрашителните размери на националистическата вълна в Европа и у нас, и отново настояха за демонтиране на националистите от властта. Те настояваха да се включи и точка, че държавите трябва да защитават и уважават правата и свободите на човека, включително и религиозни. Тяхното предложение обаче бе отхвърлено.

 „Уважението на основните права и свободи на гражданите е основен принцип, към който ние ще се придържаме като председател на Съвета на ЕС”, обясни в края на дебатите ресорният министър Лиляна Павлова и припомни, че окончателният вариант ще бъде внесен от нея в МС по време на предстоящото заседание на 6 декември.

"България, в тези 6 месеца, ще представлява не само своето мнение и позиция, а и това на всички 28 членки на ЕС. Това е една нелесна задача, която ще изисква от нас балансирана позиция. Готови сме и сме отворени за компромис", завърши Павлова. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.