Приложение спасява изгубени

Агенция Монитор - петък, 29-12-2017 - 14:09

Ако човек се изгуби или пострада сред природата, има вероятност, там където се намира да няма клетъчно покритие, което означава, че не може просто да се обади за помощ. Все пак смартфона може да помогне за откриването на изгубил се човек, благодарение на ново приложение, създадено в университета в Аликанте в Испания.

Когато приложението се активира от потребителя, то периодично излъчва Wi-Fi сигнал, като сигнал за бедствие, който може да бъде засечен на разстояние до няколко километра. Сигналът съдържа информация, като GPS координатите на потребителя, както и текстово съобщение като „Аз съм ранен” или „Аз съм дезориентиран”.

За да се засече сигнала, е необходимо спасителните екипи да имат оборудвано с антена малко приемащо устройство, което се свързва със смартфона на някой от екипа.

„Няма система в света, която да използва Wi-Fi сигнали, за гео локация на смартфон”, казва ръководителят на проекта проф. Жозе Ангел Берна. „Има устройства, които позволяват засичането на сигналите излъчвани от смартфон и откриване на местоположението му чрез триангулация, но струват около € 80.000 евро и изискват използването на въртолет”.

За разлика от тези скъпо системи, ако достатъчно спасителни екипи купят и използват приемащото сигналите от приложението устройство, то може да струва около € 600.

Технологията вече е изпробвана на сушата и в морето от Специалните спасителни екипи за планинска намеса на испанската Guardia Civil и от Бреговата спасителна служба.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.