Курортите готови със ски патрулите

Специнспектори плъзват из курортите

Васил Нанчев - сряда, 28-10-2015 - 19:27

От бранша очакват силен зимен сезон

Специални инспектори ще проверяват туристическите обекти в курортите. Това съобщи вчера министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседание на икономическата комисия в НС. По думите й създаването на туристическият инспекторат е предложено със законови промени, които ще бъдат разгледани в най-скоро време. Така министърът отговори на исканията на бранша за създаване на туристическа полиция.

Представители на бизнеса поискаха вчера и

 

намаляване на ДДС за услугите

 

предлагани в курортите, а не само за настаняването. Нели Сандалска шеф на „Бороспорт” даде за пример, че този данък за туризма е по-нисък, отколкото у нас в много от страните от ЕС. „В Австрия той е 10%, наполовина на основния, в Германия, Франция и Италия е 7%”, припомни тя. Според нея ставката у нас от 20% силно намалява конкурентните възможности на родния туризъм и в частност на зимните курорти. Мариян Беляков от „Пампорово” поиска намаленият ДДС за настаняване в пакетна услуга от 9% да се прилага и за зимния туристически продукт, защото в планинските курорти хората идват основно да карат ски.

Депутати от икономическата комисия и всички присъстващи на заседанието от бранша остро поставиха въпросите за

 

състоянието на пътищата към зимните ни курорти.

 

Според тях спешно трябва да се ремонтира и обезопаси шосето между Чепеларе и Смолян, пострадало през миналата зима от свлачища. От туристическия бизнес поискаха още да се разреши на повече самолети на руски авиокомпании да ползват летище Пловдив, от което туристите отиват към курорта Пампорово. Повдигнат бе и въпросът за сигурността на електроснабдяването на зимните центрове.

Зам.-министърът на външните работи Христо Ангеличин информира депутатите за ускореното издаване на визи на турски граждани, посещаващи нашите курорти. „На всички от тях, ползвали през последните 12 месеца такива визи ще им бъдат издавени краткосрочни и многократни визи с валидност 3 месеца и престой 60 дни”, обясни той.

Въпреки проблемите от бранша обявиха, че очакват ръст през предстоящия сезон и декларираха, че са готови със ски патрулите, които ще следят за реда по пистите. Според Нели Сандалска в момента

 

записванията на британския пазар са с 25%

 

повече и до края на зимата очакваме спрямо миналата година.

Министър Ангелкова пък съобщи, че проучванията на някои чужди консултантски компании поставят България в топ 10 на предпочитаните дестинации за зимна почивка. Министърът отчете като успешен миналия зимен сезон, когато 1,2 млн. туристи са посетили страната ни - с 8,2 на сто повече спрямо предходния, а приходите са били около 426 млн. евро.

Тагове:  курортиски