Най-много са икономическите позиции

Търсят над 1200 студенти за стаж в държавната администрация

Агенция Монитор - петък, 17-03-2017 - 15:08

Над 1200 стажа в 43 професионални направления предлага Програмата за летни студентски стажове в държавната администрация, която стартира на 20 март 2017 г., предаде правителствената пресслужба. Целта на стажантската програма е придобиване на практически опит, професионални умения и запознаване с държавната администрация. Продължителността на стажовете е от 10 до 45 работни дни, а периодът за провеждане е юли, август и септември. До момента по програмата стаж са провели над 2500 студенти в цялата страна.

В топ 5 на най-търсените професионални направления с най-много обявени позиции са Икономика с 431 стажа, Администрация и управление с 169, Право с 138, Архитектура, строителство и геодезия с 72 и Политически науки и Социални дейности с 28. Програмата предоставя възможности на български студенти за провеждане на стажове в структурите на държавната администрация на всички нива и в цялата страна. Оказва се, че в топ 5 на административните структури, които са обявили най-много стажове, са Националната агенция по приходите – 221, Министерството на външните работи – 56, Агенцията по заетостта – 53, Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса – по 43 и Община Пловдив – 35.

Всеки студент може да кандидатства за максимум пет стажа , като процедурата по кандидатстване става онлайн чрез регистрация в портала http://staj.government.bg/. Изборът е окончателен и не може да бъде променян. Първоначалният подбор включва онлайн тест на портала, който се зарежда при избора на първата стажантска позиция. Тестът е съобразен с професионалното направление, в което се обучава студентът, и позицията, за която кандидатства. Окончателният подбор на кандидатите се осъществява след интервю или друг подходящ метод за подбор, а за българските студенти, обучаващи се в чужбина, интервюто е възможно да се проведе по телефон, имейл или друг начин. Класирането и потвърждаването на кандидатите се осъществява онлайн в портала, а всеки класиран студент може да потвърди желанието са да започне стаж онлайн от своя профил.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.