По дрехите посрещат, по ума изпращат

ПЕТЪР ИВАНОВ - понеделник, 09-10-2017 - 19:00

Не искам да живея в страни, в които най-страшната полиция е нравствената. В които бесят хората от кран заради сексуалната им ориентация, в които ги убиват с камъни пред погледа на децата им, заровени до главата на стадиона, понеже погледнали в очите друг мъж, или им се видяло нещо повече от очите. Не искам да се връщам и в онези времена, когато родителите ми размахваха пръст: „Няма да си пускаш дълга коса като Джеймс Хетфийлд, няма да си провисваш обеци от ушите, няма да се изрусяваш, ще направиш лошо впечатление на класната!“.

Е, направих лошо впечатление на класната, но пък май станах човек. Нито съм милиардер, нито съм президент! Но според моите идеали съм човек. И то човек, оставил далеч по-голяма следа в живота си от мнозина, които не посмяха да се появят пред класната с дълга коса. Естествено според моето верую и скромната ми ценностна система. Уважението към институциите съвсем не опира само до външния вид на един човек. В армията щели да забраняват татуировките. Честно казано, ако бях командир, щях да предпочета точен снайперист с рисунки по тялото, пред кривоглед „моралист“ с плетен пуловер. В училище пък забранявали модерните прокъсани дънки и полите по-къси от 10 см над коляното, заради които по времето на соца биеха печати по краката на момичетата. То в онова време на криворазбрания строй и чарлстонът май беше забранен, ако не ме лъже паметта. Дори не ща да си спомням за тях! Далеч преди тези времена, а и преди днешните дни на т.нар. разхайтена младеж, мъдрецът е рекъл: “По дрехите посрещат, по ума изпращат.“. Господа директори, проблемът на образователната ни система е, че персоналът й не може да се докосне до душата на ученика. Ако си мислите, че това ще стане със забрани, сте в голяма грешка. Рано или късно забраните водят не до желания, а тъкмо до обратния ефект. Спомнете си онази песен от вашето детство: „Hey! Teachers! Leave those kids alone!“. И най-после осъзнайте, че призванието на учителя е да съумее да предаде знания, а не да мери с линия дължината на полата и да диктува модни тенденции.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.