„Чайката“, подарена някога на гарда му Димитър Гръбчев от Тодор Живков беше показана на традиционния събор на ретроколите в Стара Загора.

Бизнесмен се вози в чайка от Тато

Христо Христов - неделя, 02-10-2016 - 13:50

Лек автомобил от най-престижната някога съветска марка „Чайка“ пази в личната си автоколекция великотърновският бизнесмен Цанко Александров.

Лъскавото возило, което е било произведено през 1969 година в заводите „ГАЗ“ е било някога предоставена от Тодор Живков на личниия му охранител, генерала от някогашното УБО Димитър Гръбчев.

Автомобилът е със 7 места, двигателят е с обем от 5500 куб.см и има мощност от 195 коня. Теглото е 2,6 т , а разходът на 100 км е 21 л бензин.

Дизайнът е дело на Лев Михайлович Еремеев, като за пръв път са били поставени и стъкла с вътрешно електрическо отопление. Подът е застлан с персийски килим. Собственикът е отказва да коментира цената, на която се е сдобил с возилото, според него по-важна били историческата й стойност.

Роденият през 1963 година бизнесмен Цанко Александров е сред най-запалените колекционери на ретро – автомобили у нас, в сбирката му е и една от най-награждаваните коли на съборите на маниаците :БМВ 2000SC от 1966 година.
Генерал Димитър Гръбчев /1914-1968/ е бил партизанин в Трънския отряд.Веднага след 9 септември 1944 г. на него е поверена охраната на овдовялата царица и малкия престолонаследник Симеон, както и на Георги Димитров.Той придружава тялото в пътуването от Москва до София след смъртта му през 1949 г. По-късно е разжалван и разследван по обвинение в сътрудничество с полицията . Възстановен е обратно в МВР след 1956 г. и по съветски образец създава УБО. Умира от инфаркт на 2 септември 1968 г. при една разходка на Тодор живков край хижа „Мазалат“ в Стара планина.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.