Всеки служител с над 8 месеца стаж в една фирма има право на обезщетение за неизползван отпуск.
СНИМКА: МОНИТОР
Работодателите масово не плащат обезщетение при прекратяване на договора

Всеки десети прецакан с неизползван отпуск

Анна Ефтимова - неделя, 19-02-2017 - 19:58

Компенсацията за ден достига до 118 лв.

10% от работниците не могат да вземат полагаемото им се обезщетение за неизползван отпуск след прекратяване на договора, показва практиката на юристи.

„Работодателите просто отказват да им изплатят това обезщетение, въпреки че е регламентирано в Кодекса на труда“, обясни адвокатът Веселин Василев.

Независимо дали служителят е напуснал или е бил уволнен, ако е работил поне 8 месеца в една фирма, той има право на компенсация за дните, останали му от платения годишен отпуск. Размерът на обезщетението зависи от възнаграждението на работника и остатъка от почивните му дни. Така служител със заплата от 1000 лв., който напусне работа без да е използвал 10 дни от отпуска си, трябва да получи обезщетение в размер на 454 лв. за останалите 10 дни. За всеки невзет ден почивка работник на минимална заплата трябва да получи 20 лв., при условие, че в месеца е имало 22 работни дни. Тези, които се осигуряват на максималния осигурителен праг пък трябва вземат по 118 лв. за всеки отложен ден отпуск.

Практиката на Василев показва, че ощетените отказват да търсят правата си по съдебен път, защото размерът на компенсацията

рядко надвишава 400 лв.

 

Подборности четете в хартиеното издание на вестника!

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.