Забавим ли се с довършването на аутобана към Кулата рискуваме да връщаме на Брюксел всички пари отпуснати по проекта.
СНИМКА МОНИТОР
На 11 септември обсъждат екооценката на трасето

Автомагистрала „Струма“ извън Кресна ще струва 1,5 милиарда

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ - вторник, 08-08-2017 - 10:00

Местните не искат старият път Е-79 да става еднопосочен аутобан

Изграждането и на двете платна на автомагистрала „Струма“ извън Кресна би струвало над 1,5 млрд. лв., научи „Монитор“ от свой източник в браншова камара „Пътища“.

От там уточниха още, че има риск цената излезе и много по-голяма, защото на изток от дефилето в планината

 

ще трябва да се изграждат повече мостове и тунели,

 

което е много скъпо. Отделно ще се наложи да се правят и по-сложни пътни възли в условията на силно пресечен терен. Според експертите по тази причина възникват и проблеми с наклоните на платното. Има вариант за известно намаляване на сумата, ако въпросните кръстовища не се градят, а се оставят такива само в двата края на 24-километровата отсечка между Симитли и Кресна.

„Монитор“ научи още, че за изграждането на само едното платно, което ще е в посока София, има идея тунелите да бъдат прокопани с две тръби с нормален габарит. Така в случай, че след години държавата намери повече пари да изкара магистралата от Кресна и тя да върви изцяло на изток от дефилето по склоновете на Пирин.

Светослав Глосов, член на УС на АПИ, обясни, че тръгнем ли се сега да изграждаме две платна и да се изостави вариантът с реконструкция на стария път през Кресна то цената от сегашните 878 млн. лв. с ДДС би се увеличила поне с 1,8 пъти. Според него причината е, че всичко ще трябва да се стори по две. По думите му този вариант засега обаче е невъзможен, защото

 

ще се наложи трасето да минава през защитени територии.

 

„Отделно в момента този вариант е икономически неизгоден“, поясни той.

Глосов се срещна вчера с част от протестиращите местни хора, които се обявиха срещу затварянето на Е-79 в района на Кресненското дефиле и превръщането му в еднопосочен път, който да е част от автомагистралата в посока към Кулата.

Хората от района завяват, че нямат нищо против „Струма“, не искаме международният път да се затваря, защото това ще възпрепятства връзката с десетките села в района. Според запознати, това не е единствената причина да скочат срещу решението. Те

 

се притесняват, че това ще засегне бизнеса им.

 

На проведените в последните дни с хората от района представителите на АПИ припомниха, че проектът предвижда в отсечката изграждане на 6 връзки до селата в близост.

Междувременно пътната агенция публикуваха на сайта си доклада за ОВОС на отсечката. Обществените обсъждания по него в общините Симитли и Кресна са насрочени за 11 септември.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.