Доклад на ЕК - Албания е отличник по напредъка

Агенция Монитор - неделя, 15-04-2018 - 13:14

В доклад на Европейската комисия за напредъка на държавите кандидатки за членство се предупреждава, че престъпността и корупцията остават синоним на всяка от държавите от Западните Балкани, съобщава македонската редакция на Радио Свободна Европа, която е имала достъп до документа.
Невралгични точки във всички държави от региона си остават проблемите, свързани с върховенството на закона, държавната администрация е слаба, а в областта на свободата на словото липсва напредък или е много малък, се казва в доклада, който ще бъде огласен на 17 април в Страсбург.
Двустранните спорове още са главни пречки в процеса на европейска интеграция и в изминалия период не е решен нито един спорен въпрос между съседи.
Тазгодишен "шампион" по напредък ще бъда Албания, която ще получи препоръка за започване на преговори за членство в ЕС. Същата препоръка ще бъде повторена и за Македония.
За Черна гора се посочва, че е постигнала много "на хартия, но не и на практика".
Пътят на Сърбия към ЕС продължава да зависи от подхода й към нормализацията на отношенията с Косово.
За Босна и Херцеговина и Косово е отбелязано забавяне в процесите на реформи, посочва Радио Свободна Европа.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.