Изключително рядко мъже признавали , че са станали жертва на домашно насилие, причината е най-често срамът, коментира в Стара Загора старши комисар Благородна Макева, зам. директор на ГД „Национална полиция“.
Христо Христов

Мъжете се срамували да се жалят от домашно насилие

Христо Христов - петък, 25-11-2016 - 15:59

В 2121 случая по постъпили жалби от жертви на упражнено върху им домашно насилие през 2015 година районните съдилища са излезли с решения, ограничаващи по един или друг начин насилниците, показва справка на МВР.

Броят на постъпилите жалби расте, показва статистиката , според която през 2012 година те са били около 1 700.

В повечето от случаите пострадалите са жени, буквално на пръсти са потърсилите закрила мъже, като най-често това са възрастни хора, коментира в Стара Загора старши комисар Благородна Макева, зам. директор на ГД „Национална полиция“.

В цели региони няма постъпила нито една жалба и съответно няма образувано съдебно дело. Сред тях са Ловеч, Монтана и Видин, а най-активни са жителките на Пловдив.

В много малка степен са застъпени представителите на ромските общности, което обаче не означавало , че там няма такива проблеми, уточни инспектор Пенка Стоянова, национален координатор по проблемите на домашното насилие в МВР.

Редки били и казусите, свързани с разправии в семействата на чужденци, тръйно настанили се у нас. По-често търсели защита рускини и чехкини, омъжени за нашенци.

До момента не са правени опити да бъде създаден психологически портрет на насилниците, най-често пък жертвите от семейства с висок социален статус прикривали физическото насилие, показват наблюденията на работещата от десетилетия по казусите асоциация „Анимус“.

На поддържания от тях гореш телефон от началото на годината са позвънили 1 105 жертви, като в 172 от случаите пострадалите са били деца.

Наблюдава се само върхът на айсберга, за да придобием представа за истинската картина трябва да умножим съдебните решения минимум по 10, смята инспектор

Десислава Викторова от отдел „Криминална полиция” при ГД „НП“.

Специален обучителен семинар на 60 служители от 9 областни дирекции на МВР по въпроса за домашното насилие, основано на полов признак се проведе в Стара Загора, финалът му съвпадна с Международния ден за борба с насилието на жените.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.