Ако бирата не Ви е вкусна, сменете музиката.
www.theodysseyonline.com

Музиката влияе на вкуса на бирата

ГЕОРГИ СЛАВОВ - четвъртък, 16-06-2016 - 14:25

Брюкселски учени установиха, че бирата променя вкуса на напитките и храната, и дори може да промени усещането за алкохолно съдържание, съобщи в. "Дейли мейл". Ако бирата Ви нагарча или виното сладни, вероятно слушате неподходяща музика.

Белгийски учени дадоха на доброволци една и съща бира под различен музикален съпровод и установиха, че те я описват различно в зависимост от звуковите стимули.
На фона на мелодии като от филми на "Дисни" бирата се сторила на доброволците по-сладка. Пискливите звуци я вкиселявали, а при преобладаващи басови тонове тя им се струвала по-горчива и по-силна.

"За пръв път демонстрирахме, че е възможно систематично да бъде модулиран възприеманият вкус и сила на бирата със звукови средства" - каза д-р Фелипе Карвальо от Свободния университет в Брюксел.

Този ефект се нарича синестезия и се дължи на прехвърляне на стимула за едно сетиво върху мозъчния център за друго.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.