По трасето, което ще бъде пуснато до дни, вече се монтират мантинелите и пътните знаци.
СНИМКА: Бойко Кичуков
3 дни преди Нова година

Пускат 13 км от Северната тангента на София

Васил Нанчев - вторник, 22-12-2015 - 21:00

Завършват магистралата изцяло към края на март

3 дни преди новата година - в понеделник, ще бъдат пуснати 13 км от Северната скоростна тангента на София, научи Агенция Монитор.

„Ще бъде може да се използва трасето между източния край на тангентата и бул. „Лазар Михайлов”, където е отбивката за кв. Бенковски”, поясни за Агенция Монитор шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров. „Освен тази връзка по готовата отсечка

 

ще могат да се използват и няколко други

 

на магистралата с бул. „Ботевградско шосе”, с Източната дъга на околовръстното, с Чепинско шосе и с шосето към Кремиковци. Отделно откъм западния край на тангентата ще бъдат пуснати около 2 км при връзката за Костинброд”, обясни той.

Лазаров уточни още, че оставащите 3 км от тангентата, осигуряваща бърза връзка с аутобаните „Люлин”, „Хемус” и „Тракия”, както и с пътя за Калотина, ще бъде готова до края на март. Отсечката ще се строи с пари от хазната, защото завършва действието на старата европрограма „Регионално развитие” (ОПРР), по която се осигурява финансирането на строежа.

По трасето, което ще бъде пуснато в понеделник, се работи усилено, вече се монтират мантинелите, пътните знаци и се довършват отводнителните бетонни канавки. В източния край на тангентата, след моста над бул. „Ботевградско” шосе

 

връзките ще са само излизащи от нея

 

- към булеварда, водещ към Русе: на север и на югоизток към източната дъга на околовръстното и автомагистрала „Тракия”. Идващите от аутобана от Пловдив ще се включват в Северната скоростна тангента през „Ботевградско шосе”, като преди това слязат от околовръстното на близката детелина.