Кула ще пречиства градския въздух в Полша

Агенция Монитор - вторник, 30-01-2018 - 13:28

Първоначално инсталиранa в Ротердам и Амстердам, а през 2016 г. преместена в Пекин, пречистващата въздуха Smog Free Tower сега се отправя към парк в Полша.

Като част от глобален проект, целящ да покаже необходимостта от по-чист въздух в градоете, Smog Free Tower ще бъде пусната в експлоатация в Краков, където ще използва йонизиращата си технология, за да се пребори със смогът в града.


Представяна като първата прахосмукачка за смог в света, Smog Free Tower на Studio Roosegaarde е мечтата на холандския творец Dan Roosegaarde за огромен пречиствател на въздуха за обществени пространства. Кулата е с височина 7 м и дебелина 3.5 м и създава мехур с чист въздух, освобождавайки позитивно заредени йони във въздуха. Те прилепват към фините прахови частици, които биват всмукнати от кулата, привличани от отрицателно заредена повърхност.


Учените от Технологичния университет в Айндховен проучват ефективността на Smog Free Tower и откриват, че кулата може да улови до 70 % от частиците PM10, с диаметър 10 микрона или по-малко и до 50 % от частиците PM2.5 с диаметър 2.5 микрона или по-малко. За кулата се твърди, че не използва електричество, колкото домашен бойлер.


След като бе поставена в Пекин, кулата е пречистила 30 милиона кубически метра въздух за 41 дни, което според Studio Roosegarde е 10 пъти повече от обема на олимпийския стадион „Птичето гнездо” в Пекин. Частиците, които улавя кулата, се събират и компресират в кубчета за бижута, които студиото предлага за продажба.


Сега кулата се отправя към Краков, където ще бъде изградена в Park Jordana, както и в Музея за съвременно изкуство в Краков ще бъдат показни пръстени, направени от уловените от кулата частици. Изложбата открива на 16 февруари и до 15 април.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.