Пътуващ гайдар обикаля България и възражда традициите

Северина Иванова - вторник, 22-08-2017 - 14:11

Гайдар обикаля България и възражда традициите в по-малките градове в страната. Една от последните спирки на Гено Тодоров беше Кюстендил, където свири в продължение на часове на централната алея в областния град.

Пътуващият гайдар е роден в Чирпан и в продължение на години вече посещава различни градове в страната и чужбина. От дълго време мъжът има капа гайда, с която връща българите към традициите. „Хората ме възприемат добре, харесва им. Най-много ми се радват в малките градове като Кюстендил, Казанлък, Гоце Делчев. Тази музика не може да бъде чута на улицата, единствено по телевизията или на големи фестивали. Аз пътувам постоянно и навсякъде вадя гайда и започвам да свиря“, разказва Гено Тодоров.

Неговата капа гайда е изработена от Костадин Илчев – Бай Диньо, който е ръководител на 100-те каба гайди в Смолян. „Той е възрастен майстор, може би един от последните и е много добър. Тя носи негово сърце и душата на Смолян и на Родопите. Изработена е от кожата на коза“, разказва още пътуващият гайдар. Той уточнява, че майстор Бай Диньо организирал лятно училище за деца в Смолян, където момиченца и момченца на 7 години вече свирели на гайди и възраждали традициите. „След Кюстендил поемам за Балкана, там отново ще свиря и ще радвам хората. Това за мен е едно истинско хоби, нещо което ме зарежда мен, а и самите хора“, коментира още Тодоров.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.