ЕК одобри мобилно приложение за контрацепция

Агенция Монитор - петък, 10-02-2017 - 12:28

Natural Cycles е първото мобилно приложение плодородие одобрено, като контрацептив в Европа. Марката CE от клас  IIb означава, че приложението покрива здравните изисквания за безопасност и ефикасност на Европейската комисия в същата категория, като презервативите.

Приложението се базира на естествените методи за семейно планиране, съществували много преди приложенията за смартфон, но Natural Cycles модернизира тези проследяващи методи, като комбинира показанията на термометър със собствен алгоритъм, който отчита нередности в цикъла на жената и шансовете за оцеляване на сперматозоидите. Приложението представя информацията в мобилен интерфейс, който показва в кои дни яйцеклетката е не плодородна и в кои дни жената трябва да се предпазва от забременяване.

 

Изследване проведено с 317 жени показва, че алгоритъма на Natural Cycles е способен да идентифицира овулацията с точност близка до тази на ултразвук. Друго изследване, в което участват над 4000 жени, показва, че средно седем от 100 жени са забременели за една година с помощта на Natural Cycles, като метод за контрол на раждаемостта. И двете проучвания са публикувани в Европейския журнал за контрацепция и репродуктивно здраве.

Natural Cycles е с Pearl Index 7, обичайно използван в клинични условия, определящ ефикасността при контрола на раждаемостта. Естесвеното семейно планиране обикновено се приема, че има Pearl Index 25, докато хапчетата за контрацепция имат Pearl Index около 9.

Natural Cycles е достъпно за IOS и Android. Това е абонаментна услуга, която е с цена от US $ 9,90 на месец или $ 5,80 на месец за годишен абонамент, като термометъра е включен.

 
Тагове:  KNatural-Cycles

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.