Строежът на интерконектора към Гърция трябва да започне през лятото.
СНИМКА МОНИТОР
До седмица

Тръгва търгът за тръбите за газопровода към Гърция

ВАСИЛ НАНЧЕВ - вторник, 14-11-2017 - 17:55

Първата копка на съоръжението се очаква през юни

До седмица тръгва търгът за доставка на тръбите за интерконектора с Гърция. Това съобщи днес енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на конференция, посветена на

енергетиката и българското председателство на ЕС.

„През юни ще се състои и форум на Групата на високо равнище за свързаност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа (CESEC), като се планира в неговите рамки да бъде направена и първата копка на изграждане на интерконектора“, обясни тя. Енергийният министър припомни, че миналата седмица е била възложена първата обществена поръчка за реализацията на газопровода, която е свързана с избора на инженер проектант.

„Темите, които в рамките на българското председателство ще трябва да бъдат разрешени, са свързани с енергийната ефективност и модела на електроенергийния пазар“, каза още Петкова и добави, че предстои да се намери общ подход и консенсус между всички 27 държави членки и по въпросите, свързани с възобновяемите енергийни източници и приемането на регламент за управлението на Енергийния съюз.

Теменужка Петкова допълни, че важен приоритет пред България по време на председателството на страната ни на Съвета на ЕС е

да се засили регионалното сътрудничество

По думите й страната ни ще акцентира върху засилване на взаимодействието с другите страни в ЕС и района за изграждане на липсващата енергийна инфраструктура на Балканите.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев съобщи за насрочената на 13 и 14 май 2018 г. междупарламентарна комисия в Народното събрание, на която ще заседават председателите на енергийните комисии от всички държави от ЕС. Той смята, че трябва да се премине по-бързо към либерализация на пазара на електроенергия и за целта е нужно да се напише изцяло нов Закон за енергетиката, защото предстоящите промени в съществуващия ще бъдат много. "Цели глави трябва да изчезнат, други да се пренапишат. Трябва да има изцяло нов закон, който да приложи реално либерализацията", подчерта Делян Добрев.

 

1,1 млн. души не могат да си плащат сметките
България е страната с най-много енергийно бедни като броят им достига 1,1 млн. души, стана ясно още по време на конференцията. Според Александра Томчак от ЕК трябва да се намери баланс между либерализацията на пазара и защитата на тези хора. По думите й предлагането на по-голямо количество електричество от ВЕИ, което непрекъснато поевтинява, ще даде възможност енергийно уязвимите потребители да плащат поносими за тях цени. „Тепърва трябва на ниво ЕС да се даде и дефиниция за енергийна бедност и енергийно уязвими потребители“, допълни тя.
„Цените на енергията от ВЕИ непрекъснато пада“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов. Той посочи Германия, където киловатчас от фотоволтаиците вече е под 0,05 евро, а в света на търгове е постигната от 0,05 долара за квтч от слънчевите колектори и 0,04 долара от вятърни генератори. По думите му за бъдещия проект за АЕЦ във Великобритания „Хикли пойнт“ цената на едро ще е 0,118 долара, за унгарската „Пакш“ - 10 евроцента, а за „Белене“ по изчисления от преди няколко години - 8 евроцента.
Относно идеите за строителство на втора атомна централа експертът от Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски каза, че проектът е невъзможен от финансова гледна точка и е свързан с голям икономически риск за страната ни. „Обикновено след пускане на атомни централи се получава голям ръст на цената тока и за бита, и за индустрията“, добави той.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.