20 000 студенти учили по програма "Еразъм"

Агенция Монитор - вторник, 21-02-2017 - 14:23

Повече от 20 000 студенти и над 13 000 преподаватели и административен персонал от университетите са участвали в европейската програма за образователна мобилност „Еразъм“. Това съобщи днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков на тържествено събрание, посветено на 30-годишнината на програмата, която се отбелязва през 2017 г. в целия Европейски съюз.

Програмата у нас стартира през 1999 г. През първата година в нея са се включили само 10 висши училища, а днес вече са 47. В началото само 134 студенти са заминали на обучение и практика по програмата, през настоящата академична година техният брой е 2450.

Най-предпочитаните дестинации за БГ студентите са Германия, Италия, Франция, Испания, Белгия, Великобритания, Полша и Гърция. Избраните от тях специалности са в почти всички направления. Предпочитани са инженерните науки, бизнес науките и мениджмънтът, стопанските науки, математиката и информатиката, социалните науки.

В преподавателската мобилност с цел в началото пък имало 141 участници, а днес са достигнали до 877. Възможност за преподавателска и непреподавателска мобилност с цел обучение тази година е предоставена на 512 участници.

„Програма "Еразъм“ е най-известната програма за образователен обмен, финансирана от ЕС. Тя постави началото на един процес на отваряне на българските висши училища към възможностите за европейска мобилност на студенти, преподаватели и административен персонал, както и за създаване на общи европейски учебни програми и мрежи“, заяви министър Денков на тържественото събрание в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Министърът изрази увереност, че програма „Еразъм“ ще продължи и след 2020 г., защото ползите от нея са изключително много както за студентите, така и за преподавателите и висшите училища. Той припомни, че в основата на програмата стои Болонският процес като важен фактор за разширяване на мобилността и интернационализацията на висшето образование. Затова новата програма „Еразъм+“ ще продължава да подкрепя международните партньорства между институции и организации в областта на образованието, обучението и младежта и да стимулира сътрудничеството между образованието и икономиката.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.