3 000 защитиха паметник на Димитров край Копринка

Христо Христов - неделя, 19-06-2016 - 13:38

2973 души са подкрепили подписка в защита на паметника на Георги Димитров , издигнат край стената язовир Копринка през далечната 1956 година, съобщи председателят на клуба на жените-социалистки в Казанлък Стела Кехайова.Основната част са жени, уточни тя. Подписката стартира след поредно искане от активисти на Съюза на репресираните от комунизма гранитната фигура да бъде нарязана и предадена на Музея на социалистическото изкуство в София. Справка в изследванията за монументалното изкуство у нас показва, че ваятелите на спорния монумент са чирпанлията Димитър Динков; роденият в Плевен Димитър Цонков и бургазлията Злати Денчев.

И тримата са сред най - талантливите ученици на Иван Фунев. Самият той им е помагал при подготовката на фигурата, считана за една от най-добрите за онова време. Специалисти изкуствоведи смятат, че преместването на паметника от Копринка в София по безпардонен начин ще наруши първоначалния замисъл и ще лиши района от очарованието на едно истинско произведение на изкуството, независимо от принадлежността му към отминала епоха.

Те припомнят, че в Казанлък има още няколко стилни фигури на свързани със социалистическото учение личности: на Фридрих Енгелс в завод „Арсенал“ и на трибуна Георги Кирков недалеко от култовото Бозуково кафене. И двете са направени от ваятеля Иван Блажев през 80-те години на миналия ХХ век.

До няколко дни подписката ще бъде връчена на БСП-лидерката Корнелия Нинова и на кметицата на Казанлък Галина Стоянова.

На 18 юни няколкостотин казанлъчани се събраха край монумента, за да отбележат 134 – та годишнина от раждането на Димитров, ден преди това те почистиха района от треволяците.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.