Ваньо Шарков
Съкращават сроковете за придвижване на документи

Режат парите за обяди и вечери за чужди лекари от Фонда за лечение на деца (ОБНОВЕНА)

Мила Мишева - четвъртък, 07-07-2016 - 12:17

Спират  се представителните разходите от Фонда за лечение на деца за обяди и  вечери за чужди специалисти. Това стана ясно от думите на зам. - здравния министър Ваньо Шарков, който подчерта, че ще прекрати „съществуващата досега практика“, но отказа подробности по темата.
Заедно с шефа на фонда проф. Владимир Пилософ, той представи и промените в новия правилник за институцията. Те предвиждат   съкращаване на  сроковете за обработване на заявления и придвижване на процедури. Така например първоначално подадените заявления ще се разглеждат до 2 работни дни, вместо до 3 както е в момента. Допълнително подадените документи пък ще се обработват до края на следващия работен ден след подаването им. Външните експертизи вече ще се представят до 7 работни дни, а не до 14. Разглеждането на заявленията от Обществения съвет пък ще се случва не по-късно от 10 дни след получаване на оферти и доклади, вместо сегашните 45.
Предвижда се и облекчаване на процедурата свързани с преценката какво ще е лечение на детето. Така например се създава възможност за произнасяне  на Фонда на база достатъчна медицинска документации и без изискване на външна експертиза. Това означава, че лечението може да се определя от лекарски комисии или онкокомитети в съответните болници. Новият правилник предвижда още при необходимост външни експертизи да се изготвят само от национални консултанти, председатели на научни дружества по съответната специалност или определени от тях специалисти.
Друга новост е, че в Обществения съвет се въвежда статутът на резервни членове, които да заместват редовните, в случай, че не могат да присъстват на дадено заседание.
 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.