Снимка РДПБЗН - В. Търново

Огнеборци поставят датчици за пожар в къщите на старци

Иван Първанов - събота, 12-08-2017 - 14:40

Търновски огнеборци монтират димни датчици за известяване при пожар в домовете на възрастни хора. Инициативата е на местната противопожарна дирекция и Дарителското сдружение „Св. Иван Рилски”, а първи от нея се възползваха 12 възрастни и самотно живеещи хора от село Балван. Датчиците са с автономно захранване и при наличието на дим в някое от помещението издават силен звуков сигнал, който ще може да бъде чут както от стопаните, така и от съседите. Идеята е пожарът да бъде открит още в начален стадий и да бъде по-лесно овладян, за да се предотвратят жертви и сериозни материални щети.

На 11 август е поставен първият датчик в дома на жена, който е монтиран със „забравен” включен тестер. Тази инициатива е продължение на стартиралата в края на миналата година кампания на РДПБЗН В. Търново за работа със самотно живущи или трудноподвижни възрастни хора в Център за превенция и спорт в село Балван, с цел повишаване на тяхната противопожарна култура и превенция на пожарите през отоплителния сезон.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.