Дядо Галактион
Интернет
Пред Светия синод

Дядо Галактион поиска пак да е Старозагорски митрополит

Агенция Монитор - четвъртък, 29-03-2018 - 18:42

Дядо Галактион иска да бъде възстановен и да стане отново Старозагорски митрополит, довериха пред „Монитор“ от Синодалната палата. Той поставил искането си по време на заседание на Светия синод в сряда, като лично е отишъл на крака и е влязъл в заседателната зала.

Независимо че владиката претърпя няколко инсулта преди три години и по тази причина беше изпратен от архиереите в заслужен покой, а начело на епархията застана дядо Киприян, той вече се придвижва и говори нормално въпреки първоначалната пареза. Служители от Синодалната палата разкриха, че владиката дори не е ползвал асансьора до втория етаж, където е заседателната зала, а се е изкачил по стълбите, подкрепян от две жени, които се грижат за бита му. Дядо Галактион останал около 30 минути на заседанието на синодалните старци, като изложил желанието си да оглави отново Старозагорската епархия, позовавайки се на подобреното си здравословно състояние. Да му окажат морална подкрепа заедно с него са пристигнали в частни автомобили и с автобус и петдесетина вярващи от епархията. Преди три години, когато той сдаде поста, синодът гласува да му бъдат запазени всички удобства в митрополитския дом, предвид сана му. Това включва домашна помощничка, автомобил и помещения за живеене. Неотдавна обаче от митрополията взели решение 75-годишният старец да бъде изпратен в манастир в Казанлък. По време на срещата си с архиереите преди ден той остро е възразил срещу това.

 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.