Спешните медици в линейките са най-честите жертви на насилие
Монитор
Делата за нападения над медицини в съда максимум след 2 седмици

Обучават лекари на самоотбрана от агресивни пациенти

Силвия Николова - вторник, 26-09-2017 - 16:12

Лекари започват курсове по самоотбрана от агресивни пациенти и техните близки. С тези от тях, които вече са били бити, нагрубявани и заплашвани вече работят психолози. Това стана ясно след среща на представители на Софийската районна прокуратура, СДВР и болници в столицата. Участниците в нея в продължение на три часа обсъждаха мерки, които да бъдат приети на следващи заседания с цел по-добрата защита на медицинското съсловие от агресивни болни, техните роднини и приятели. Занапред прокуратурата ще координира всички сигнали за нападения над лекари и спешни медици в столицата. До това решение стигнаха участниците в срещата представители на СДВР, Софийската районна прокуратура и болниците в София, за да ограничат насилието над медиците. Контролните органи предвиждат още след подаване на сигнал за агресия над медик, да има полицаи, за да бъдат заловени на място извършителите и да се стига до по-бързо производство. Делата за нападения над медицински лица пък, трябва да влизат в съда максимум до две седмици.

Почти всеки втори лекар в България е бил жертва на агресия от страна на пациенти или техни близки, показват данни на Българския лекарски съюз. Над 40% са медиците, върху които е упражнявано насилие. Тези данни съобщиха от съсловната организация по време на старта на кампанията срещу насилието над медицински лица, организирана от БЛС и БЧК. От общо 400 регистрирани случая на упражнено насилие за последните пет години са заведени само 18 досъдебни производства. Осъдени са 15 от побойниците, като ефективна присъда са получили само трима. Това пък показват данни на прокуратурата. Пострадалите спешни медици от агресивни пациенти и техните близки през 2015 година са били 47, а през 2016-а - 28. По данни на съсловната организация най много бой отнасят лекарите, медсестрите и фелдшерите в градовете Шумен, Варна, София, Самоков, Стара Загора и Пловдив. Според резултатите от анкета, направена сред медици, 42% отговарят, че са били обект на агресия, като 48 на сто казват, че това е ставало повече от един път. 81% посочват, че агресията най-често е вербална, а 19 на сто – физическа.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.