СНИМКА МОНИТОР
В РУСИЯ

Засякоха вирус за източване на едрите пари от банкоматите

Агенция Монитор - понеделник, 20-03-2017 - 08:46

 

В Русия засякоха безфайлов вирус позволяващ източването на едрите пари от банкоматите, пише „Комерсант”. Според изданието опасността е засечена за първи път в страната

Вирус се „крие” в оперативната памет на устройството, което му позволява за се затруднява откриването му от антивирусната защита. По думите на експерти явно става дума за професионални хакери. Те са успели да влязат във външния контур на мрежата на банката и са хакнали компютъра на някои от специалистите, отговарящи за банкоматите. От там вирусът е пуснат в затворената мрежа на устройствата пускащи парите.

За да ограбят банкомата на престъпниците е достатъчно да въведат определен код, който ще даде команда на машината да им даде цялата наличност от 40 банкноти от първата касета с номинал 1000 и 5000 рубли (16 и 80 долара).

Според експертите са заразени основно банкомати марка NCR. При рестартиране на банкомата, той би трябвало да изчезне, но може сам да се запише в специален раздел на рестартирането и да се възроди отново. Някои финансисти смятат, че банките сами стимулират хакерите, защото предпочитат да влагат пари за застраховки, вместо за информационна безопасност.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.