Почти всички решения на регулатора в последните години предизвикват протести пред офиса му в центъра на София.
СНИМКА МОНИТОР
Комисията нагласила социално поносимата цена на водата

Прокуратурата уличи КЕВР в незаконни пресмятания

Агенция Монитор - петък, 12-01-2018 - 15:09

Регулаторът пренебрегнал мнения от обществените обсъждания, приел промените на закрито заседание

При одобряването на новите цени на водата за 16 района на страната, влезли в сила от 1 януари, от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са правили незаконни пресмятания, пише в протеста на Върховната административна прокуратура (ВАП), разпространен днес до медиите. С него се иска от Административен съд - София град отмяна на решението на регулатора.
Решението за поскъпване на водата е в противоречие с материалноправни разпоредби. Според Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги цената се определя по формула, в която присъства показател И - инфлацията за периода от влизането в сила на утвърдената цена за първия ценови период до датата на изчисление на изменението, която влияе върху разходите на ВиК оператора. В конкретните изчисления от КЕВР е използвана информацията от интернет-страницата на НСИ за индекс на потребителските цени (ИПЦ) - месечна инфлация през 2017 г., като данните са приложени незаконосъобразно.

От характера на сведенията, публикувани от НСИ е видно, че обсегът на ИПЦ е несравнимо по-голям от инфлацията, която влияе върху разходите на ВиК операторите. Затова не е случайно, че видовете разходи, върху които влияе инфлацията, съответно и начисляването й само върху тях не намират реално описание и в материалите по административната преписка, и в други актове на КЕВР. По посочения начин от комисията директно е пренебрегната императивна правна уредба.

Не на последно място, при издаване на решението от КЕВР е допуснато противоречие с целта на закона, смятат от ВАП.
В протеста на ВАП се констатира още, че хода на процедурата от КЕВР доводи на участници в откритото заседание са приети за основателни, но внесените не само съществени промени, но и нови моменти в проектираното решение за вдигане на цените на ВиК услугата са представени и приети единствено на закритото заседание на комисията, без да е предоставена възможност за искания, бележки и възражения на други лица.
ВАП е установила още и несъблюдаване на правилата за документално оформяне на произнасянето на комисията, изискващи мотивите на всеки гласувал „против“ да се отразяват в протокол към решението.
Прокурорите не са подминали и процедирането при определяне на т. нар. „социална поносимост на цената на В и К услугите“. Установено е, че при изчисляването й от КЕВР са отречени данните от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ и са приети данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот“, което не е публично достъпно и затова всички, извън членовете на комисията са в невъзможност да се запознаят със съдържанието му. Освен това в ползваното от КЕВР изследване данните за доходите са по-високи с около 50% спрямо доходите от изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“ (а според НСИ по-голяма е и максималната грешка). Това чисто аритметически обуславя по-висок размер на социалната поносимост и осигурява облекчено и безпроблемно завишаване на визираните цени и за в бъдеще. И така конкретно за региони Силистра, Монтана, Шумен, Сливен, Кърджали, Враца, Бургас образуваните цени надхвърлят прага на социалната поносимост или са близо до него.

По разкрития начин от КЕВР с подмяната на смисъла на въпросната информация се утежнява положението на потребителите. В контекста на отразеното, показателна е нагласата на КЕВР непременно да увеличава цените на В и К услугите, пише още в протеста на ВАП.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.