Красивата река Амазонка.
Google

Амазонка е на поне 9 милиона години

ГЕОРГИ СЛАВОВ - сряда, 22-03-2017 - 14:39

Това стана ясно след анализ на седименти.

Река Амазонка е на възраст между 9 милиона и 9,4 милиона години съобщават холандски и бразилски учени, цитирани от ЮПИ. Досега специалистите мислеха, че Амазонка е на 1 до 1,5 милиона години.


Учените от университета на Амстердам и университета на Бразилия анализираха седименти, извадени при сондиране за нефт и газ. Резултатите им показват промяна в състава на седиментите и растителните остатъци от времето на късния миоцен, преди 9 до 9,4 милиона години.


В пробите има рязко увеличаване на тревистия материал, което показва, че регионални климатични промени през последните 2,5 милиона години, значително са се отразили върху растителния състав.


"Регистрираните промени в седиментите повдигат въпроса дали районът на Амазонка не се е променил драматично през плио-плейстоценното глобално захлаждане", каза Карина Хорн от университета на Амстердам. "Новите ни данни потвърждават по-голямата възраст на р. Амазонка и насочват към неизвестно досега разширяване на затревените площи през плейстоцена".

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.