Текст под снимка: Макар и да искат да забранят на хората достъп до тази книга, хора като Антоанета Цонева демонстрират, че добре са се запасили с нея. Снимка: Фейсбук
Със скандално решение

ЦИК забрани и втората книга на „Телеграф“

НАЗАЕМ ОТ „ТЕЛЕГРАФ“ - понеделник, 20-03-2017 - 19:23

Комисията трябва да издири 130 000 читатели, за да прибере издание

Централната избирателна комисия продължи да изпълнява ролята на цензор - вместо да се занимава с основните си функции по организиране на изборите, реши да забрани  и втората книга „Маските на задкулисието“, която "Телеграф" разпространи безплатно в понеделник.

Вече цяла седмица под давлението на партията на задкулисието „ДАЙ, България“, чийто инсталиран председател Христо Иванов вместо с предизборна кампания се занимава с писането на жалби със спорна правна стойност, ЦИК публикува странни и противоречиви решения, които обаче в крайна сметка водят до едно и също – ограничаване на свободата на словото чрез забрана на книги и вестници.

С решението си от понеделник

ЦИК обаче тотално се оплете в опитите си да задоволи неистовия гняв на грантаджиите

от „ДАЙ, България“, породен от неудобните истини за тях, техните кукловоди и престъпните им методи за разграбване на държавни активи, които „Телеграф“, верен на принципите си, публикува, придружени с доказателства. За пръв път от демократичните промени през1989 г. ЦИК забрани книга миналата седмица, когато реши, че предлаганата безплатно с нашия вестник „Крадци на демокрация“ уронва престижа на участници в предизборната кампания в лицето на грантовия барон Христо Иванов, марионетката на Костов Радан Кънев и техните съпартийци, явяващи се кандидат-депутати от формациите на мафията - „ДАЙ, България“ и „Нова република“. По същество жалбата на Иванов беше оставена без разглеждане заради редица нередности в нейното оформяне, което не е изненадващо, имайки предвид, че правната експертиза на проваления министър е под въпрос, тъй като е със спрени адвокатски права. От „ДАЙ, България“ обаче продължиха да засипват с жалби „Телеграф“ и другите вестници от нашата медийна група - „Монитор“ и „Политика“, в които макар и да си личеше, че са си взели поука и вече не допускат грешки, достойни за първокурсник по право, мотивите отново бяха смехотворни. Вместо да се грижи за всички подробности около провеждането на честни и демократични избори обаче, ЦИК продължи да отделя голяма част от времето си на това да анализира дали илюстрациите в книгите ни са обидни, уронват ли престижа на кандидатите, различни епитети и прочее подробности към скандалните факти, които публикувахме за тези герои на прехода.

Самите факти, разбира се, не бяха оспорени нито от техните адресати

нито от изживяващата се като орган по контрол на печата ЦИК.

Абсурден обаче е мотивът, с който „Телеграф“ е санкциониран. Въпреки че нормите разпореждат, че се забраняват агитационни материали, увреждащи имиджа на участниците във вота, а след поредния си лупинг ЦИК все пак се съгласява с очевидния факт, че книгите ни не са агитационни материали, те се възползват от допълнение към алинея 4 в чл. 183 на Изборния кодекс, в което пише „...и на материали...“, без да се уточнява, че задължително трябва да са агитационни. По тази логика излиза, че ако някой си позволи да напише в пясъка на плажа пиперлив поздрав към кандидат-депутат, също трябва да бъде глобен, тъй като пясъкът е строителен материал.

Решението на ЦИК да спира материали от всякакъв род, които могат да засегнат чувствата на кандидат-депутати, води до това, че е постановено „Маските на задкулисието“ да бъде спряна от разпространение, но така също и самият вестник „Телеграф“, тъй като книгата е неделима част от него. Така, след като ЦИК се записаха в новата ни история, че забраняват книга, а сега и независима медия,

следващата стъпка вероятно е да издирят 130 000 души

които си купиха в понеделник „Телеграф“, и да им изземат забранената книга.

В отговор на неуспешните опити на задкулисието с помощта на независимия държавен орган ЦИК да запушат устата на вестник „Телеграф“ информира своите читатели, че всеки, който не е успял да се сдобие с „Крадци на демокрация“ или „Маските на задкулисието“, може да се свърже с нас на редакционните ни телефони и след изборите да получи безплатно копие от забранените ни книги.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.