18-годишният Асен Гюрганчев стоя с наведена глава в съдебната зала
Авторът

Асен, убил жена на зебра, моли за свобода заради матурите

Ели Крумова - вторник, 18-04-2017 - 18:30

Пред приятели казал, че блъснал колата на колче и се боял от баща си

18-годишният абитуриент от Професионалната гимназия по електроника и електротехника Асен Гюрганчев, който на 13 април към 21 часа уби жена на зебра, помоли за по-лека мярка за неотклонение заради предстоящите матури. „Искам по-лека мярка. Предстоят ми матури”, заяви в окръжният съд младежът, който бе арестуван 2 дни след кървавата катастрофа. Докато се укривал от правосъдието, Асен потърсил приятели да му помогнат да ремонтира джипа на баща му Георги, на които казал, че е блъснал колче.

Абитуриентът се обърнал към приятелите си Иван Борисов и Иван Кунев, които са вече разпитани от разследващите. Двамата дали показания, че Асен им казал, че се страхува от баща си, чиято е колата, тъй като я е ударил в колче. Младежът бил в шок и затова напуснал произшествието без да спре, изтъкна в съда адвокатът му Константин Давчев. „Няма как на приятелите си да каже, че е убил човек и дайте да оправим щетите по колата”, контрира прокурорът по делото Атанас Янков. Деянието е съпроводено с бягство и прегазване на жена на пешеходна пътека, което прави престъплението тежко. Предприел е действия за прикриване на престъплението, подчерта държавното обвинение.

Защитата пък представи бележка от професионалната гимназия, според която обвиняемият е ученик в 12.клас и договор с Техническия университет в Габрово, където Асен бил приет с предварителни изпити. Според защитната теза убитата 61-годишна Бонка Куманова е пресичала тичешком през зебрата и затова Асен не е можел да реагира. Прокуратурата обаче изтъкна възрастта на прегазената жена, която не й е позволявала да спринтира на зебрата.

Съдия Силвия Цанкова остави Асен зад решетките, като определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния съд в Пловдив. По повдигнатите обвинения младежът го грози затвор от 3 до 15 години. 

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.