Плащат 1000 лв. на затворник, лишен от телевизор

Северина Димитрова - вторник, 13-03-2018 - 14:20

1000 лева ще получи затворникът Даниел М., след като успя да осъди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ заради това, че бил лишен от радио, телевизор, възглавница, дюшек и тоалетни принадлежности. Пред магистратите в Административен съд – Кюстендил, лишеният от свобода Даниел М. посочил подробно претърпени неимуществени вреди вследствие на незаконосъобразни действия на длъжностни лица от администрацията на затвора в Бобов дол. Според затворника той неоснователно е лишен и от престой на открито на 9-и август миналата година, както и от престой на открито, лавка и свиждане на 10.08.2017г. при постъпване в стационара към медицинския център на затвора след обявена гладна стачка.

Като доказателство по делото е приложена справка от учебното заведение „Доктор Петър Берон“ в затвора, от която се вижда, че по същото време до обяд той е бил на училище. В следобедните часове, за когато е трябвало да се възползва от престой на открито, затворникът обявил гладната стачка. От администрацията обаче нарушили това му право.

В справка на началника на затвора се посочва, че при постъпването на лишения от свобода в изолатора на Медицинския център, му е извършен първоначален обиск за изземване на остри режещи и метални предмети, като съобразно правилата за вътрешния ред в стационара – не са допуснати радио, телевизор и тютюневи изделия, но са предоставени на лицето собствените му спални принадлежности.

Според решението на Административния съд в Кюстендил, лишеният от свобода действително е бил подложен на неблагоприятното третиране поради незаконно лишаване от престой на открито и постанови санкция от 1000 лева за Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”.

Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.