Мая Манолова внася поправки за мажоритарния вот

Агенция Монитор - неделя, 20-11-2016 - 18:40

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе в парламента поправки в Изборния кодекс заради мажоритарния вот.

„Не достигнаха 12 027 гласа, за да бъде референдумът задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и подкрепа на въпросите, резултатите му са морално и политически задължителни за народните представители.“, е записано в мотивите, съобщават от пресслужбата на Манолова.

Със закона се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура. Това ще стане чрез създаване на 231 равни едномандатни изборни района в страната и 9 изборни района в чужбина. Омбудсманът посочва, че предвид мажоритарността на вота и за да се избегне изкривяването на резултатите се предлага за депутати да се избират само онези български граждани, които са живели в най-малко 6 месеца в съответния изборен район.

Вотът на българите в чужбина няма да влияе на този в страната, е записано в мотивите. „ С тази система се цели партиите и инициативните комитети да издигат за кандидати за народни представители личности с доказани качества, които могат да спечелят мажоритарно състезание и да са тясно свързани и отговорни на първо място пред своите гласоподаватели', посочва Манолова.        

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.