Митрополит Григорий внася чудотворната икона в катедралния храм.

Хиляди се стекоха пред чудотворната икона на Света Богородица от Москва

Иван Първанов - понеделник, 08-08-2016 - 16:59

Хиляди миряни от Великотърновска и Габровска епархии се стекоха да се поклонят пред чудотворната икона на Св. Богородица, „Успокоение на злите сърца”. След като пристигна със самолет направо от руската столица иконата отпътува за Севлиево и Габрово, където в неделния ден пред нея са се поклонили над 5000 души. вчера в 9,00 ч. тя пристигна в Руската църква във Велико Търново, където също от тъмни зори вече я чакаха най-ревностните християни. Според програмата тук тя трябваше да остане 4 часа, но заради големия брой хора, се наложи тя да остане още един час. Около 14,00 ч. иконата пристигна в катедралния храм на старата столица. Тя беше изнесена от колата и внесена в храма от митрополит Григорий под съпровода на камбанен звън и църковни песнопения. В храма владиката напомни на енориашите, че пред лицето на Божията майка трябва да се застава с чисти сърца и помисли и те да чакат смирено и търпеливо своя ред, без да се блъскат, обиждат и ругаят, за да не трупат така нови грехове върху себе си. след това иконата беше поставена на специална катедра, покрай която имаха възможност да минат всички богомолци. На излизане всеки един от тях получаваше миниатюрно изображение на чудоворната икона.

Днешният собственик на чудотворната икона я придружава неотлъчно при обиколките и по света. Христо Маринов, председател на Фондация „Народно единение”, с чиято помощ иконата е в България разказа и нейната история. Иконата е отпечатана, а не рисувана и е била купена през 1998 г. от московчанка от една от църквите на руската столица. Жената обаче забелязала след известно време, че иконата мироточи. А малко преди взривовете на няколко жилищни сгради в края на 90-те години, под очите на Света Богородица се появили тъмни сенки. Това обърнало вниманието на руската православна църква към изображението. От този момент много пъти преди случването на терористични актове или други кървави и катастрофални събития в Русия иконата също започва да кърви или да реагира по някакъв друг начин като предупреждение. По време на атентатите във Волгоград жителите са поискали иконата да бъде донесена за да се помоят пред нея за своето спасение. Тъй като нямало как да бъде направено така, че всички да могат да се докоснат до нея, иконата е била качена в хеликоптер, с който е облетяла над града. Преди референдума в Крим пък иконата започва да кърви и боядисва белите ръкавици на гвардейците, които я носят. Чудотворното изобржение е присъствало и на избора на последният руски патриарх Кирил, който избор преминал бързо и безконфликно, само за 40 минути. Чудотворната икона „Успокоение на злите сърца” е пропътувала по целия свят. В Европа не е била само в Унгария. Четири месеца в годината тя е извън Русия.

Христо Маринов разказа още, че досега е правен лабораторен анализ на течащото от иконата миро два пъти и е доказано безспорно, че то има белтъчен произход, т.е. че е човешко. Иконата действа и целебно. „Деца стават от инвалидните колички, слепи проглеждат, болни оздравяват като застанат пред нея и се помолят от душата си. В началото и аз самият бях Тома Неверни, но вече повярвах”, признава председателят на Фондация „Народно единение”.

След като престоя във Велик Търново повече от 7 часа чудотворната икона от Москва, отпътува за Горна Оряховица, а оттам последната и спирка в региона бе в Стражица.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.