Бусът бил натъпкан с 42 чувала, пълни с канабис.
Шофьорът офейкал, след като видял полицаите

Карабинери хванаха BG бус с 400 кила канабис

Васил Нанчев - неделя, 04-10-2015 - 18:29

Карабинери хванаха български бус, натоварен с 400 кг канабис за над 1,5 млн. евро. Шофьорът обаче избягал и изоставил стоката, когато видял полицаите да се приближават до него в южното италианско градче Сан Северо.

Случаят, за който разказаха в подробности куп южняшки сайтове и който бе преписан от няколко национални, се завихря завчера сутринта към 3 часа. Дежурната патрулка по път № 39, свъзващ Сан Северо със селището Поджо Империале, засича спрял на банкета бял бус „Форд Транзит” с българска регистрация. Двамата карабинери от патрула спират автомобила си и се насочват към камионетката, но междувременно от нея излиза шофьорът и изчезва в тъмнината. Дежурните карабинери викат подкрепление и заедно с пристигналите си колеги обискират фургона, в който откриват 42 чувала с канабис с общо тегло около 400 кг. Според сметките им от дрогата могат да се направят 280 хиляди дневни дози, чиято стойност по според пазарните котировки на марихуаната е към 1,5 млн. евро.

В коментарите си на историята някои медии от областта Пуля, където се намират Фоджа, Сан Северо и Поджо Империале, вчера обобщиха, че наличието на коли с българска регистрация в района вече се превръща в масова психоза, тъй като обикновено те или превозвали дрога, или пък били използвани за отвличането на хора и най-вече на деца.

Изглежда и вчера през целия ден карабинерите от южното италианско градче Сан Северо не бяха успели да закопчеят шофьора на българския бус, защото дежурните по управления и в централната казарма на военизирания полицейски корпус в близкия голям град Фоджа, и тези от казармата в Сан Северо, цяла неделя си прехвърляха един на друг отговорността за случая. Като в края на краищата посъветваха кореспондента на „Монитор” да потърси повече информация единствено от началниците им, които би трябвало да са на работа в понеделник.