Google Glass помага на децата с аутизъм да комуникират

Агенция Монитор - петък, 15-09-2017 - 14:27

Освен другите затруднения, децата с аутизъм (ASD) често срещат трудности и при започване и поддържане на разговори. Ето защо екип от учени, ръководен от асистента в университета в Торонто, Азадех Кушки, създаде Holli. Това е приложение, което в момента се изпълнява с Google Glass, и казва на децата с аутизъм какво трябва да кажат.

„Разработихме софтуер за система за носене, която помага на децата с аутизъм в ежедневните социални контакти”, казва Кушки, който също е учен в изследователския институт Bloorview в Торонто. „В това изследване показваме, че децата могат да използват тази нова технология и те се радват на взаимодействието с нея”.
Системата чува това което говорят потребителя и другия човек по време на разговор и разпознава често използваните фрази. Тогава предоставя подходящите отговори на дисплея на очилата, от които потребителят може да избира.
Ако другият човек поздрави потребителя, например с „Здравей” потребителят ще получи отговори като „Здравей” или „Добър ден”. След като Holli чуе, че потребителят казва един от тези отговори, изчиства дисплея и изчаква да чуе следващите фрази.
Приложението е тествано на 15 деца с аутизъм, които са способн да го използват и да провеждат относително гладки разговори. И въпреки че Google Glass до сега не е достигнал до пазара, технологията може да се адаптира към други интелигентни очила.

„Интересното в новата ни технология е, че ние не се опитваме да заменим взаимодействието между хората, а вместо това използваме това приложение, за да учим децата, как да комуникират с хора в реални ситуации”, казва Кушки. „Децата могат да упражняват уменията си извън нормалните сеанси на терапията, което им осигурява по-голяма независимост при ежедневните контакти.”

Тагове:  KGoogle-GlassASD

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.