Събуждаенето на вулкана
Македонски медии:

Вулкан се събужда, силен мирис на сяра и умрели язовци след трусовете в Охрид

Агенция Монитор - вторник, 04-07-2017 - 14:10

Вулкан в село Косел се събужда и има силен мирис на сяра и умрели язовци след трусовете в Охрид, съобщиха македонските медии. Според сайтът Нетпрес, местните жители съобщили, че се е активизирал вулканът, тъй като епицентърът на трусовете в Охрид от последните дни е бил много близо до него. Хората разказват, че са се отворили нови цепнатини, а от дупките излиза дим, който вероятно е сероводород. Местното население свързва миризмата и умрелите животни с раздвижването на вулкана, отбелязват от Нетпрес. По-късно бе съобщено, че пушекът от дупките е изчезнал, но е останала сирната миризма. Геопатологът Стоян Велковски коментира, че въпреки мириса обаче не би трябвало вулканът да се активизира. Той коментира пред македонската Нова телевизия, че това е единственият действащ вулкан на Балканите, но няма опасност за изригване.

През последните дни земята около Охрид се тресе. Във вторник имаше нови земетресения. Първото беше с магнитуд 3,5 по Рихтер сутринта в 10 часа и 27 минути в Охрид, съобщи сеизмологичната обсерватория на Природоматематическия факултет в Скопие. Трусът е бил усетен в Охрид и околностите.
Друг земен трус с магнитуд 3,5 по Рихтер бе регистриран в Охрид в 8 часа и 36 минути. През изминалата нощ са били регистринани още десетина по-слаби трусове.
От 18 юни до днес в региона на Охрид са регистрирани над 1000 труса. Най-силният от тях бе вчера в 13.18 часа с магнитуд 5 по Рихтер. Това земетресение предизвика паника сред жителите и туристите. Регистрирани са и леки материални щети.

Македонски сеизмолози обаче успокояват, че земетресенията затихват, и не се очаква нови силни трусове, като онова от 5,1, което бе регистрирано в понеделник. Директорът на Института по земетръси и инженерна сеизмология (ИЗИИС) Михаил Гаревски поясни, че най-силният трус вече е минал и се очакват по-слаби.

Въпреки това хората в Охрид са под напрежение, като една детска градина дори беше затворена превантивно. Властите проверяват стабилността на сградите в града.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.