КС поряза Лозан Панов за КТБ

Агенция Монитор - вторник, 14-06-2016 - 15:04

Конституционният съд поряза искането на шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов да бъдат обявени за противоречащи на основния закон два текста в Закона за банковата несъстоятелност, пречещи на акционерите в КТБ да са страни по делата за фалита на трезора.

Панов вкара искането през януари, а то самото реално обслужваше кликата акционери около забегналия в чужбина мажоритарен собственик на банката Цветан Василев, които пробваха всячески да се конституират като страна по делото. Отделно заради него бе спряно и самото дело за фалита на КТБ – докато се произнесе КС.

С решение на Конституционния съд, публикувано на страницата на институцията, обаче се отхвърля искането на Панов и хората му. Така остава в сила текстът, според който решението за обявяване на банката във фалит, с което се определя и началната дата на неплатежоспосбността ѝ, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата, както и че само квесторите и синдиците представляват банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност.

При вземането на решението по конституционно дело №1 от 2016 г. са участвали 11 от конституционните съдии. Особено мнение са изразили съдиите Константин Пенчев, който е докладчик по делото, както и Георги Ангелов и Таня Райковска, която преди да стане конституционен съдия беше ръководител на Търговската колегия на ВКС.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.