СНИМКА: АВТОРЪТ

Студенти от Русе представят водороден автомобил в Истанбул

ЖАНЕТА ЙОРДАНОВА - понеделник, 18-09-2017 - 14:50

Студенти от Русенския университет заминават за Истанбул със създадения от тях автомобил, задвижван с водородна клетка. Те ще участват в предварителния кръг на състезанието на енергийно ефективни превозни средства Shell Eco-marathon Challenger Event и ще се състезават в клас „Градски прототипи“.

Във висшето училище това е вторият студенски екип, който работи по иновативни зелени технологии в автомобилизма. Подпомогнати от свои преподаватели, младите хора са създали водороден болид за екологично придвижване без отделяне на никакви вредни емисии в атмосферата. Целта им е била автомобилът не само да участва в състезания, а и да отговаря на стандартите за движение в градска среда.

Водородният болид бе представен днес при откриването на новата академична година в Русенския университет. Ректорът проф. Велизара Пенчева подари на младите хора български трикольор.

„Надявам се, че екипът ще успее да защити достойно името на Русе и на България сред многото други студентски екипи в това състезание”, пожела проф. Пенчева.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.