На 3 годинки те вече са „готови” да се оженят
Yandex
Радостните емоции кодират успеха на детето в живота

Бебешкият пубертет започва на 2 годинки

Силвия Николова - сряда, 03-08-2016 - 18:00

Детето става инатлия без нежност в ранна възраст

Пубертетът е възрастта, от която едва ли има родител, който да не пресмята със страх колко още години остават до 12. Малцина обаче знаят, че съществува и т. нар. бебешки пубертет, който настъпва около 2-годишна възраст, когато то преминава от бебешка към детска възраст. Ще разберете, че той вече е влязъл във вашето семейство, когато започнете да се питате, как така се случи, че сладкото ми покорно сладурче изведнъж започна да проявява инат, да се тръшка безпричинно на пода или да кляка на тротоара и да не иска да помръдне.

Тези и редица други прояви, като нежелание да се храни, да хвърля със злост играчките си, да чупи умишлено предмети или внезапно да дръпне котката за опашката, за да разбере какво ще стане, са все неща, свързани с прехода от бебешката към детската възраст, обяснява педиатърът д-р Нели Иванова. Към 3-годишна възраст, когато то вече е в детската градина сме смята „готово за живота” - отказва да го обличат, макар и да не уцелва ръкавите, не умее да закопчава копчетата, но пък е готово да се ожени и вече дори има гадже в групата, разказва специалистката.

Това е възрастта, в която детето започва да отстоява някакви свои „традиции”. Напълно възможно е да протестира и дори да легне на тротоара, ако решите да промените маршрута към детската градина, а сутрин няма да иска да излезе от вкъщи, ако не бъде облечено и обуто с това, с което иска то, та дори и да са ботуши посред лято.

Малчуганът се дистанцира и реагира негативно, противопоставя се, когато към него се подхожда с гняв и забрана, играта или любимото му занимание са прекъснати от възрастните.

Инатът може да бъде в по-мека форма, ако на детето още в най-ранна възраст са му създавани положителни емоции, родителите са му показвали своята обич и подкрепа. Впрочем, точно радостните преживявания и моментите, в които то се е чувствало защитено и щастливо, кодират неговия бъдещ успех в живота. Факт е, че такива деца впоследствие печелят приятели с лекота и придобиват дара на имат влияние над другите.

Преди обаче да видите своето отроче като лидер, се подгответе да изтърпите неговото упорство между 2 и 3-годишна възраст, защото това е първият период, преди същинския пубертет, в който малкият човек осъзнава себе си като самостоятелна личност.

Между 2 и 6-годишна възраст, мисълта постепенно съзрява и децата започват да възприемат реалността по-ясно. Тяхната памет се подобрява съвместно с усъвършенстването на езика. Увеличаването на речевия запас и овладяването на езика дават възможност за по-лесното запомняне и припомняне на различните събития. Те започват да правят логически връзки. Това е възрастта на новатора.

Нерядко те изненадват възрастните със сложните си, но същевременно и свежи идеи, които показват, че те вече могат да мислят аналитично и концептуално.

Към 5-годишна възраст децата осъзнават, че реалността е по-сложна, отколкото са очаквали. Затова и задават твърде много въпроси. Точно в този момент сериозният отговор не бива да им бъде спестяван, колкото и да е досадно на мама, татко, баба и дядо. Ако те не разберат, защо „Това е така?” и няколко пъти въпросът им остава без отговор, се затварят в себе си, дори могат да израстнат като интровертни личности, което да им създаде маса проблеми. Петата година от развитието им формира техния предзрелостен период преди предучилищната възраст и самото училище. По-нататък родителят ще трябва да поделя вниманието на детето си с това към госпожата в клас или приятелят по чин.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.