Предприемачи от Силициевата долина проучват Пловдив

Ели Кру­мо­ва - неделя, 23-04-2017 - 12:20

Щатски предприемачи от Силициевата долина ще търсят български стартиращи компании с потенциал за развитие и за бъдещо обучение. Целта ще бъде да им помагат да намерят финансиране от големи инвестиционни фондове от САЩ. Това ще се случи на среща в Пловдив, която ще бъде открита от зам.-кмета Стефан Стоянов. На нея ще бъде представен Българският център за предприемачество, който осъществява връзката между менторите от Силициевата долина и българската IT индустрия.

Силициевата долина е център на IT индустрия и новите технологии. Там е създаден първият компютърен чип. От Силициевата долина се развиват кариерите на гениални хора като Бил Гейтс /Microsoft/, Стив Джобс /Apple/, Марк Зукърбърг /Facebook/ и други. Едва навършили четиридесет годишна възраст те вече са натрупали огромни капитали. Техните компании се разрастват и привличат огромни инвестиции.

За тях са работили и някои от експертите, които ще посетят Пловдив, като например Норман Винарски, който е водещо име в изкуствения интелект. Президент на SRI Ventures, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г. Норман е автор на книга, която е бестселър, и по нея се обучават студенти от Станфорд. Друг от гостите е Майкъл Марвин, който е развил повече от 100 технологични компании. Той е водещо име на Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк. Той ще разкаже за това как да се изгради добра екосистема с повече инвестиции и как българските стартъпи да получат финансиране в САЩ. В Пловдив ще пристигне и Джейми Уилямс, който е професионален футболист, звезда на Super Bowl. След прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Any Given Sunday". Същевременно развива и множество технологични компании и става успешен предприемач. Лари Бийл е водач на групата и основател на фондация Inter Culture, която финансира проекта. Лари работи в Силициевата долина още от самото ѝ създаване през 60-те години. Той инвестира парите на първите хай тек милионери. Познава исторически личности и е автор на учебник по финанси.  Богомил Балански е един от най-успешните българи в Силицевата долина. Той постига забележителна кариера в VMware.  Завършил е MBA в Университета Станфорд. Ще разкаже за това как се пробива в Долината, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее и как български компании могат да кандидатстват за финансиране. Дафина Тончева има много интересна история. Произлиза от бедно семейство в Пазарджик. През лятото е нижела тютюн, за да се издържа. В момента тя е партньор в един от най-големите инвестиционни фондове US Venture Partners. Завършила е MBA в Станфорд. Ще разкаже интересната си биография и ще мотивира много млади хора, като разкрие рецептата за успех. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.