1,5 млн. нови автомобила са били продадени в Евросъюза през юни.
СНИМКА МОНИТОР
В ЕС ПРЕЗ ЮНИ

Продажбите на нови автомобили на десетгодишен максимум

Агенция Монитор - петък, 14-07-2017 - 11:17

Близо 1,5 млн. нови автомобила са били продадени в Европейския съюз миналия месец. Това е най-добрият резултат от юни 2007 г., съобщи Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA), цитирана от ДПА

Отчетено на годишна основа пазарът е нараснал с 2,1%, като най-добри сред петте големи пазара в региона са резултатите в Италия (12,9 на сто) и Испания (6,5 на сто). Германия и Великобритания обаче нарушават тенденцията и в тези страни продажбите са се свили със съответно 3,5 на сто и 4,8 на сто.

В България през юни са били продадени 3206 нови автомобила, което е скок с 31,4% на годишна основа и с 19,3% спрямо предходния месец, се посочва в съобщението на сайта на асоциацията.

От януари до юни в ЕС са били продадени над 8,2 млн. автомобила, което е растеж с 4,7 на сто спрямо първата половина на 2016 година. Италия и Испания отново са двете големи страни, които се представят най-добре с годишно повишение на продажбите от съответно 8,9 на сто и 7,1 на сто.

Германският концерн Volkswagen остава пазарен лидер в ЕС през полугодието с пазарен дял от 23,3 на сто. Френската Renault е на второ място с 10,5% от пазара, следвана от PSA, която произвежда марките Peugeot и Citroen, с дял от 10,2%.

Fiat Chrysler Automobiles - (FCA) е на четвърто място с пазарен дял 7,3%, следван от Ford със 7 на сто и BMW-Mini с 6,4%.

Продажбите на нови автомобили са внимателно следен показател за състоянието на икономиката. В ЕС той се понижи силно след икономическата криза от 2008 г. но стабилно нараства от септември 2013 година с изключение на няколко малки отклонения през последните 12 месеца.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.