Предприемачът с една от преподавателките
Снимка Авторът

Строителен бизнесмен на 56 г. се върна в класната стая

Мария Атанасова - четвъртък, 25-02-2016 - 17:22

56-годишният Владимир Владимиров стана отново ученик в Строителния техникум в Бургас. Мъжът е от Перник и е собственик на строителна фирма. решил да се върне в клас, защото си дал сметка, че трябва да "свери часовника" с новостите в бранша. 
„Завърших през 1979 г., а сега дори бетоните са различни, за компютърните технологии да не говорим“, казва Владимир. Той смята, че човек постоянно трябва да се обучава, иначе изпада от пазара на труда и конкуренцията го изяжда. „Отдавна исках да повиша квалификацията си, търсих в цялата страна, но се оказа, че само бургаският Строителен техникум предлага обучението, което е най-удачно", допълва той. бизнесменът признава, че бил много притеснен, че трябва да се върне в клас, но още щом прекрачил училищния праг и се запознал с учителите, всички страхове се изпарили. 
Владимир има собствена строителна фирма от 1992 г. Близо 40 години работи в строителството, изпълнява важни инфраструктурни обекти, предимно в столицата.  Признава, че гледа работниците си в ръцете и иска да не отстъпва на младите. Затова сега учи и AutoCAD - компютърна програма за чертане, нещо,  за което през 1979 г. дори не можеше да си помисли.
ПГСАГ „Кольо Фичето“ работи по рамкова програма на Министерството на образованието, за придобиване на Трета професионално-квалификационна степен. Курсът трае година и е на принципа на индивидуалното обучение, или на малки групи. За да го започнеш, трябва само диплома за средно образование и 6 месеца стаж в сферата на строителството.
„Владимир учи много сериозно. Ето, днес е на изпити, след това взима консултации. Възрастните ученици са много  мотивирани“, обяснява Дора Захариева, главен учител по професионално образование и класен ръководител на всички „възрастни“ ученици. 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.