Румънски "бижутери" застават пред съда в Ямбол

Христо Христов - сряда, 22-06-2016 - 15:02

Двама румънски граждани ще застанат пред съда в Ямбол по обвинение че са опитали да прекарат нелегално през границата с Турция голямо количество златни накити на стойност над 45 000 лв. Жителите на Букурещ Михай Козма и аверът му Джорде – Адриян Маня са спипани на 6 май около 17,00 часа на ГКПП Лесово от дежурните митничари.Бижутата били открити напъхани в кутия от натурален сок и в пакети от ориз, няколко от златните колиета румънските „търговци“ накичили по вратовете и ръцете си.

Опитът за нелегално пренасяне на златни изделия бил планиран седмица по-рано, установили в хода на досъдебното производство.

Инициатор бил Маня, който намерил в Истанбул бижута на ниска цена и решил да се възползва от това.На митническия пункт на ГКПП-Лесово, митническа проверка на автомобила, с който същите пътували, била извършена от двама служители при Митница Бургас. Пред тях чужденците устно заявили, че не пренасят стоки, валута, валутни ценности и други предмети, подлежащи на деклариране.

Преди други митнически служители да се включат в извършване на проверката, обвиняемите решили, че са останали извън полезрението на митническия служител и с жестове помежду си се разбрали да изхвърлят в намиращ се на близо контейнер за смет кутията от натурален сок с укритото злато. Действията им обаче били видени от митническите служители, които открили кутията и задържали румънските граждани.Окръжен съд – Ямбол е насрочил съдебното заседание за 6 юли.

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.