Тренто - най-добрият град за живеене на Апенините

Румен Михайлов, “Монитор”, Италия - сряда, 27-04-2016 - 15:50

Най-добре и най-дълго в Италия живеят жителите на град Тренто. Може би защото дишат чист алпийски въздух, може би защото имат оправни управници, може би защото безработицата там е почти непозната или защото от доста време ги радва с шампионски титли волейболен отбор с треньор и основни играчи - българи. Майтапа настрана, но средната продължителност на живота на жените в Тренто е 86,1 години, а на мъжете 81,3 години при средно статистически данни за страната съответно 84,7 и 80,1 години. На последно място в публикуваната от Университетската поликлиника „Агостино Джемели” в Рим класация пък е Неапол с все пак не съвсем лоши „показатели” – 83,3 години живот за нежния пол и 78,5 за силния.

Цитираните по-горе данни за средната продължителност на присъствието на италианците на този свят са за 2015-та г., но според учените глави те не бивало да предизвикват еуфория. Тъй като макар и да продължава да е на първо място в Европа по продължителност на живота, населението на полуострова през предишната 2014 г. се било радвало на светлината средно с няколко месеца повече - 85 години жените и 80,3 години мъжете. Основната причина за влошаването на показателите според университетските доктори е обзелото италианците леко пренебрежение към здравната превенция и преди всичко към здравословния стил на живот. И загърбвайки прочутата си средиземноморска диета и спорта, те ставали по-често жертви най-вече на сърдечно-съдови заболявания, утвърдили се като техен враг № 1.

Иначе според специалистите най-радващата информация в изследването е намаляването на броя на пушачите в Италия. Най-тъжната пък е увеличаването на дебеланковците, тоест на страдащите от наднормено тегло мъже и жени.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.