Над 52 хил. зрелостници са записани на матурата по български език.
МОН с мерки срещу измами на изпита по български език

Хвърчащи чети срещу преписвачи на матурата

Мила Мишева - четвъртък, 18-05-2017 - 17:55

Мобилни групи ще следят изпита, отиват на място, ако засекат нередност

Мобилни групи ще следят по места как протича матурата по български език и литература, която ще се проведе утре, чрез високотехнологично оборудване. В реално време те ще наблюдават зрелостниците, които пишат и ако засекат нередност, ще отиват на крак в съответното училище. Това съобщиха за „Монитор“ от Министерството на образованието и науката. Така например ако мобилните групи видят, че зрелостник ползва телефон или пък прави някакво съмнително действие, което издава измама, веднага ще отидат на място в школото.

Както „Монитор“ вече писа 13 500 квестори ще следят за реда на държавния зрелостен изпит по български език и литература. За втората матура са определени около 13 000 квестори. Във всяка зала ще има по двама квестори. Толкова ще бъдат и пазителите на реда в коридорите и на входа на училището.

На изпита по български език и литература ще има 4049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит – 4147. Общо 50 представители на МОН и регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма да има зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.

Матурата по български език и литература ще се проведе днес в 663 училища в общо 4099 зали, а втората, която е по предмет по избор и ще бъде в понеделник – в 604 училища в 4147 зали. Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при случаи на преписване.

Над 52 хиляди зрелостници са записани за матурата по български език и литература. За втория зрелостен изпит, който е по предмет по избор, най-много ученици са избрали биологията, следвана от английския език и географията.

Традиционно паралелно с матурите ще се проведат и националните външни оценявания (НВО) след 7-и клас. Утре седмокласниците полагат изпит по български език и литература, а в понеделник ще бъдат изпитани по математика.

 

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви,
която ще бъде запазена следващите 7 дни.